Noob rear camera pain...

Random Caddy chat.
Not the place for sale or wanted topics.
totty79
100BHP+
Posts: 197
Joined: Mon May 22, 2017 9:04 am
Engine size/power: 1.6 CR TDI (102bhp)

Re: Noob rear camera pain...

Post by totty79 » Sat Jun 02, 2018 1:01 pm

He needs switched power to the camera as it's a one with lights on it.

User avatar
Tp88
Caddy Fan
Posts: 95
Joined: Sat Apr 07, 2018 10:20 am
Engine size/power: 1.9 TDI (104bhp)
Contact:

Re: Noob rear camera pain...

Post by Tp88 » Sat Jun 02, 2018 1:17 pm

Totally stumped by it.

So just to be clear...

Image

1. (30) Wiper power
2. (86) Reverse light
3. (87)Camera power
4. (85)Earth

There’s also a rouge power wire coming from the plug in of the video wire to the head unit? Does that need power? I’ve tried it and it’s not made it better or worse?
Image

The head unit has a can bus built in which is all the right settings to allow for the rear camera.

But regardless of all of the above I’m still getting this...Image


Sent from my iPhone using Tapatalk

totty79
100BHP+
Posts: 197
Joined: Mon May 22, 2017 9:04 am
Engine size/power: 1.6 CR TDI (102bhp)

Re: Noob rear camera pain...

Post by totty79 » Sat Jun 02, 2018 3:21 pm

Run a temporary wire direct from the battery to the camera, if it clears then power source is the cause. If not then the power wiring is fine and the problem is elsewhere.

User avatar
Tp88
Caddy Fan
Posts: 95
Joined: Sat Apr 07, 2018 10:20 am
Engine size/power: 1.9 TDI (104bhp)
Contact:

Re: Noob rear camera pain...

Post by Tp88 » Sat Jun 02, 2018 6:53 pm

So I’ve just connected the camera directly to the battery and the image is the same... any other thoughts?


Sent from my iPhone using Tapatalk

User avatar
Liam
Hyper Poster
Posts: 3103
Joined: Wed Nov 18, 2009 9:47 am
Engine size/power: 2.0 TDI (140bhp)
Location: Cavan

Re: Noob rear camera pain...

Post by Liam » Sat Jun 02, 2018 7:39 pm

dodgy camera ?
2016 2.0 Tdi Mk4 Trendline caddy 160bhp
Remapped by Joe Power at TDR.ie www.tdr.ie
Build thread here
http://caddy2k.com/forum/viewtopic.php?t=34976

User avatar
brooneye
Hyper Poster
Posts: 822
Joined: Sun Jan 17, 2016 6:51 pm
Engine size/power: 1.8 20V Turbo

Re: Noob rear camera pain...

Post by brooneye » Sat Jun 02, 2018 8:02 pm

maybe buy another


Sent from my iPhone using Tapatalk

totty79
100BHP+
Posts: 197
Joined: Mon May 22, 2017 9:04 am
Engine size/power: 1.6 CR TDI (102bhp)

Re: Noob rear camera pain...

Post by totty79 » Sat Jun 02, 2018 8:07 pm

Do you have another camera with the same style of output that you can use to test?
Camera or video wire could be at fault.

User avatar
Tp88
Caddy Fan
Posts: 95
Joined: Sat Apr 07, 2018 10:20 am
Engine size/power: 1.9 TDI (104bhp)
Contact:

Re: Noob rear camera pain...

Post by Tp88 » Sat Jun 02, 2018 8:10 pm

Liam wrote:dodgy camera ?
Tried a spare camera and it still does the same!


Sent from my iPhone using Tapatalk

totty79
100BHP+
Posts: 197
Joined: Mon May 22, 2017 9:04 am
Engine size/power: 1.6 CR TDI (102bhp)

Re: Noob rear camera pain...

Post by totty79 » Sat Jun 02, 2018 9:13 pm

In that case try plugging a camera direct into the head unit, there could be a problem with the video wire or the head unit itself, sounds like you've ruled out a camera or power fault.

User avatar
horace01
Hyper Poster
Posts: 1332
Joined: Sun Jan 26, 2014 3:20 am
Engine size/power: 1.9 TDI (104bhp)
Location: Melbourne Australia

Re: Noob rear camera pain...

Post by horace01 » Sun Jun 03, 2018 12:51 pm

Looks like an earth issue to me.

I'd be double checking your earth. Did you make a new earth point, splice into an existing earth wire or use an existing earth point?

Failing that as you have tried power direct from the battery I would agree the camera is probably at fault.

Sent from my Nexus 9 using Tapatalk

2007 Caddy 1.9 TDi 77kW BLS: R32 Wheel w/ paddle shifters : MK6 Golf GTi seats : Dynamat & carpeted : Reverse camera : Eonon GM5153 head unit : Avant Garde M220 18x8" Et 42 wheels :V-Maxx Xxtreme coilovers & rear shackles Gaz rear shocks : Mapped by DNA Tuning

Link to my build: viewtopic.php?t=19058" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
Tp88
Caddy Fan
Posts: 95
Joined: Sat Apr 07, 2018 10:20 am
Engine size/power: 1.9 TDI (104bhp)
Contact:

Re: Noob rear camera pain...

Post by Tp88 » Sun Jun 03, 2018 3:03 pm

horace01 wrote:Looks like an earth issue to me.

I'd be double checking your earth. Did you make a new earth point, splice into an existing earth wire or use an existing earth point?

Failing that as you have tried power direct from the battery I would agree the camera is probably at fault.

Sent from my Nexus 9 using Tapatalk
Earth to the chassis won’t do? I did try to use the Earth from the wiper but it didn’t make a different :-/


Sent from my iPhone using Tapatalk

User avatar
horace01
Hyper Poster
Posts: 1332
Joined: Sun Jan 26, 2014 3:20 am
Engine size/power: 1.9 TDI (104bhp)
Location: Melbourne Australia

Re: Noob rear camera pain...

Post by horace01 » Mon Jun 04, 2018 12:15 am

Earth to chassis should be fine. Did you remove the paint from the chassis?

Sent from my HTC 2PS6200 using Tapatalk

2007 Caddy 1.9 TDi 77kW BLS: R32 Wheel w/ paddle shifters : MK6 Golf GTi seats : Dynamat & carpeted : Reverse camera : Eonon GM5153 head unit : Avant Garde M220 18x8" Et 42 wheels :V-Maxx Xxtreme coilovers & rear shackles Gaz rear shocks : Mapped by DNA Tuning

Link to my build: viewtopic.php?t=19058" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
Doc
Not God, just a bellend
Posts: 10857
Joined: Thu Jan 01, 1970 1:00 am
Engine size/power: 1.6 CR TDI (102bhp)
Location: Monaghan, Ireland & Leicestershire, UK

Re: Noob rear camera pain...

Post by Doc » Mon Jun 04, 2018 5:19 am

Try removing the ground connection at the back door entirely. The headunit jack plug and the ground connection you've taken at the back door are quite possibly causing a ground loop.

Image
Image
2013 1.6TDI, Superplus Wheels MSP19 , Caddy4 rear lights, 2016 Polo GTI (mk7 style) steering wheel, TRC front splitter, Relentless Tuning front coilovers, Audi A6 S-Line front seats, mk6 GTI Front & rear Brakes, 3D Colour Premium dash cluster, Caddy life arm rest, Motexion bulkhead, 2016 MIB head unit


I have genuine VCDS Hex V2, VagCAN Pro, KESS, K-Tag for any of your programming needs.

User avatar
Doc
Not God, just a bellend
Posts: 10857
Joined: Thu Jan 01, 1970 1:00 am
Engine size/power: 1.6 CR TDI (102bhp)
Location: Monaghan, Ireland & Leicestershire, UK

Re: Noob rear camera pain...

Post by Doc » Mon Jun 04, 2018 5:22 am

Does the relay chatter when you have the engine running and engage reverse? Because of the power supply for the reverse lamp being dimmed, it may be momentarily dropping out the relay.
Image
Image
2013 1.6TDI, Superplus Wheels MSP19 , Caddy4 rear lights, 2016 Polo GTI (mk7 style) steering wheel, TRC front splitter, Relentless Tuning front coilovers, Audi A6 S-Line front seats, mk6 GTI Front & rear Brakes, 3D Colour Premium dash cluster, Caddy life arm rest, Motexion bulkhead, 2016 MIB head unit


I have genuine VCDS Hex V2, VagCAN Pro, KESS, K-Tag for any of your programming needs.

Philfab
Caddy Fan
Posts: 59
Joined: Wed Oct 26, 2016 1:08 pm
Engine size/power: 1.9 TDI (104bhp)

Re: Noob rear camera pain...

Post by Philfab » Mon Jun 04, 2018 2:12 pm

Just to add into this, I've just fitted the reverse camera (Chinese Ebay special), all worked fine after tapping power into the rear light block.
(Blue/Black = Power & Used brown for earth) then i read this and as soon as i started the engine the camera image flickers.

So not just you.

Post Reply