Reverse camera issues.

Random Caddy chat.
Not the place for sale or wanted topics.
User avatar
the swan fiend
Hyper Poster
Posts: 1328
Joined: Sat Feb 18, 2017 10:52 pm
Engine size/power: 1.6 CR TDI (102bhp)

Re: Reverse camera issues.

Post by the swan fiend » Wed Nov 27, 2019 2:15 am

I’m fairly confident that it is going to be the RCA cable, and I fear I may have damaged it somewhere around the rear light area. I’ll look into it tomorrow. But not too early as I’m on a night shift!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Rescue me from the swans in me

User avatar
the swan fiend
Hyper Poster
Posts: 1328
Joined: Sat Feb 18, 2017 10:52 pm
Engine size/power: 1.6 CR TDI (102bhp)

Re: Reverse camera issues.

Post by the swan fiend » Wed Nov 27, 2019 11:51 am

Well it’s not the RCA lead. I had a spare lying round so tried that and still nothing!

I should add that there’s a manual override button on my head unit to turn the camera on and even before I’d added the relay I was getting no picture.
I’ve also used 2 different inputs on the fuse box as I accidentally wired it up to permanent live, so it’s not that.
I need to try another camera ideally!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Rescue me from the swans in me

User avatar
Doc
Not God, just a bellend
Posts: 12797
Joined: Thu Jan 01, 1970 1:00 am
Engine size/power: 2.0TSI EA888 Gen3
Location: Monaghan, Ireland & Leicestershire, UK

Re: Reverse camera issues.

Post by Doc » Wed Nov 27, 2019 12:14 pm

Is your camera video output correct for the headunit? PAL/NTSC?
Image
Image
2013 1.6TDI, Superplus Wheels MSP19 , Caddy4 rear lights, 2016 Polo GTI (mk7 style) steering wheel, TRC front splitter, Relentless Tuning front coilovers, Audi A6 S-Line front seats, mk6 GTI Front & rear Brakes, 3D Colour Premium dash cluster, Caddy life arm rest, Motexion bulkhead, 2016 MIB head unit


I have genuine VCDS Hex V2, VagCAN Pro, KESS, K-Tag for any of your programming needs.

User avatar
the swan fiend
Hyper Poster
Posts: 1328
Joined: Sat Feb 18, 2017 10:52 pm
Engine size/power: 1.6 CR TDI (102bhp)

Re: Reverse camera issues.

Post by the swan fiend » Wed Nov 27, 2019 12:27 pm

Hi Doc, Thankyou for your input mate. The camera is NTSC and I’ve set the head unit to that too.
I’ve just had another look with my multimeter and I definitely have a voltage reading of 13/14 volts with the engine running at the last connector before the wires go to the camera. I’m going to remove the camera and check that last bit of wire. After that it’s a new camera I think


Sent from my iPhone using Tapatalk
Rescue me from the swans in me

User avatar
Doc
Not God, just a bellend
Posts: 12797
Joined: Thu Jan 01, 1970 1:00 am
Engine size/power: 2.0TSI EA888 Gen3
Location: Monaghan, Ireland & Leicestershire, UK

Re: Reverse camera issues.

Post by Doc » Wed Nov 27, 2019 1:34 pm

Try the camera right up at the head unit. Just hook it up to the cigarette lighter or some other source. That'll rule out a lot.
Image
Image
2013 1.6TDI, Superplus Wheels MSP19 , Caddy4 rear lights, 2016 Polo GTI (mk7 style) steering wheel, TRC front splitter, Relentless Tuning front coilovers, Audi A6 S-Line front seats, mk6 GTI Front & rear Brakes, 3D Colour Premium dash cluster, Caddy life arm rest, Motexion bulkhead, 2016 MIB head unit


I have genuine VCDS Hex V2, VagCAN Pro, KESS, K-Tag for any of your programming needs.

User avatar
the swan fiend
Hyper Poster
Posts: 1328
Joined: Sat Feb 18, 2017 10:52 pm
Engine size/power: 1.6 CR TDI (102bhp)

Re: Reverse camera issues.

Post by the swan fiend » Wed Nov 27, 2019 1:43 pm

Ok mate. I’ll do it now


Sent from my iPhone using Tapatalk
Rescue me from the swans in me

User avatar
the swan fiend
Hyper Poster
Posts: 1328
Joined: Sat Feb 18, 2017 10:52 pm
Engine size/power: 1.6 CR TDI (102bhp)

Reverse camera issues.

Post by the swan fiend » Wed Nov 27, 2019 2:14 pm

Hi Doc. Just to confirm I’ve done this correctly. (Novice as you know) I hooked a wire from pin 30 spade connector that supplies my relay from ignition live at fuse box. Tested it and got 14 volts. Put the other end of the wire in the red plug and got no picture still. Here’s a pic of the power plug on my camera.....it’ll be an accurate test with me just pushing a wire inside it I hope? Image


Sent from my iPhone using Tapatalk
Rescue me from the swans in me

User avatar
r1lea
Hyper Poster
Posts: 838
Joined: Sat Dec 29, 2018 1:23 am

Re: Reverse camera issues.

Post by r1lea » Wed Nov 27, 2019 4:09 pm

No swanny, that red plug is power and ground mate, don’t stuff a wire in it mate


Sent from my iPhone using Tapatalk

User avatar
the swan fiend
Hyper Poster
Posts: 1328
Joined: Sat Feb 18, 2017 10:52 pm
Engine size/power: 1.6 CR TDI (102bhp)

Re: Reverse camera issues.

Post by the swan fiend » Wed Nov 27, 2019 4:12 pm

I’ve just realised that I shouldn’t have done that mate. I’ll have to pull the whole wire out of the rear door tomorrow mate.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Rescue me from the swans in me

User avatar
the swan fiend
Hyper Poster
Posts: 1328
Joined: Sat Feb 18, 2017 10:52 pm
Engine size/power: 1.6 CR TDI (102bhp)

Reverse camera issues.

Post by the swan fiend » Wed Nov 27, 2019 5:02 pm

Right....I’ve done what you said and I’ve managed to get a picture on the screen.
Something is obviously wrong with my wiring, but I don’t know what
Thankyou very much for your input so far gents
Not sure where to go from here??


Sent from my iPhone using Tapatalk
Rescue me from the swans in me

User avatar
the swan fiend
Hyper Poster
Posts: 1328
Joined: Sat Feb 18, 2017 10:52 pm
Engine size/power: 1.6 CR TDI (102bhp)

Reverse camera issues.

Post by the swan fiend » Wed Nov 27, 2019 5:16 pm

I passed the power lead from the rear to the front of the van as I felt it easier for me. I snapped the soldered connection for the power lead and the ground connection. I had to re do them before the camera worked. I’ve now taken the wire to the rear of the van and ground it to the point about the wheel arch and it’s working. Must’ve been a dodgy bit of soldering or connecting I’d done. Lesson learned.
Gents. Thankyou very much for your advice and patience with me on this. It’s very much appreciated


Sent from my iPhone using Tapatalk
Rescue me from the swans in me

User avatar
r1lea
Hyper Poster
Posts: 838
Joined: Sat Dec 29, 2018 1:23 am

Re: Reverse camera issues.

Post by r1lea » Wed Nov 27, 2019 6:30 pm

Nice one


Sent from my iPhone using Tapatalk

User avatar
the swan fiend
Hyper Poster
Posts: 1328
Joined: Sat Feb 18, 2017 10:52 pm
Engine size/power: 1.6 CR TDI (102bhp)

Re: Reverse camera issues.

Post by the swan fiend » Wed Nov 27, 2019 7:42 pm

Image

It worked......for a bit!! Blank screen again! Now I know it’s going to be something simple. Ground or power on camera.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Rescue me from the swans in me

Stedlocks
Hyper Poster
Posts: 638
Joined: Sun Oct 08, 2017 6:12 pm
Engine size/power: 1.6 CR TDI (102bhp)

Re: Reverse camera issues.

Post by Stedlocks » Wed Nov 27, 2019 10:57 pm

You can come and do mine when you’ve cracked yours.... you should have the hang of it by then fella!!

peely
Twin Turbo poster
Posts: 499
Joined: Fri Dec 22, 2017 5:02 am
Engine size/power: 1.6 CR TDI (102bhp)
Location: Tf4 3sh

Re: Reverse camera issues.

Post by peely » Wed Nov 27, 2019 11:07 pm

Yeh and mine swanny 😜👍
Golf mk6 seats,Touran rear seats,carpet,console,2017 caddy life mfsw,Audi s3air vents, passsat w8 interior light, golf mk6gttdi wheels,rear barn door spoiler , rns 510 head unit , revers camera,boarded and carpeted rear with led strip lights, mk4 rear lights .

Post Reply