6 Speed swap and now ECU wont accept 6 speed coding :(

Random Caddy chat.
Not the place for sale or wanted topics.
gavzzorz
Caddy2k Groupie
Posts: 23
Joined: Tue Aug 13, 2019 11:09 am
Engine size/power: 1.9 TDI (104bhp)

6 Speed swap and now ECU wont accept 6 speed coding :(

Post by gavzzorz » Wed Jul 14, 2021 10:47 pm

Hi all,

Iv just fitted an 02Q gearbox and all related to my 1.9tdi caddy, all fine and working but gone to do the VCDS coding to put a number 2 in place of the 1 to say its fitted with a 6 speed and says Error 31: Request out of range.

im guess in the ECU i have doesnt support a 6 speed :(

does anyone know of a way around this or know of an ECU Part number that does support the 6 speed and is for a 1.9 BLS caddy EDC16u34?
its annoying because iv done all the tuning for this caddy and now it doesnt work with the 6 speed.

cheers :)
55 Caddy 1.9tdi ASZ - Refrofitted Cruse, Projectors, HID, Auto Wipers, Auto Lights, Footwell Lights, Highline Display, MFSW, AL Injectors, GTB1752 turbo and 02Q 6 Speed.

zu11y
Caddy Fan
Posts: 50
Joined: Sun Feb 16, 2020 10:41 pm
Engine size/power: 2.0 TDI (140bhp)

Re: 6 Speed swap and now ECU wont accept 6 speed coding :(

Post by zu11y » Wed Jul 14, 2021 10:56 pm

EDC16u34 wont allow coding to 6 speed via vcds. either needs a file from a ecu with 6 speed factory or modification to the original ecu file

or you could get a ecu from car with factory 6 speed and code to the van
Last edited by zu11y on Thu Jul 15, 2021 8:09 am, edited 1 time in total.
2006 black caddy, 2.0 BKD converted, custom leather seats
fully qualified auto electrician always willing to help

User avatar
Doc
Not God, just a bellend
Posts: 15985
Joined: Thu Jan 01, 1970 1:00 am
Engine size/power: 2.0TSI EA888 Gen3
Location: Monaghan, Ireland & Leicestershire, UK

Re: 6 Speed swap and now ECU wont accept 6 speed coding :(

Post by Doc » Thu Jul 15, 2021 4:59 am

I had a EDC16 ECU work perfectly with 6 speed, the earlier Caddy 1.9TDI ECU could handle it no problem.

If you get an ECU from a six speed Golf of Touran with a BLS, it's straightforward to adapt the immobiliser. You will need to have some emissions control removed via a remap as those cars had things the caddy didn't.
Image
Image
2013 Caddy with EA888 Gen3 2.0TSI DSG, Superplus MSP19 , Caddy4 rear lights, Polo GTI (mk7 style) steering wheel, Relentless Tuning front coilovers, Audi A6 S-Line front seats, Boxster fronts & GTI rear Brakes, 3D Colour Premium dash cluster, Caddy life arm rest, Motexion bulkhead, MIB head unit


All posts written by me are the intellectual property of the caddy2K forum and I do not consent to copying or redistribution of any sort

gavzzorz
Caddy2k Groupie
Posts: 23
Joined: Tue Aug 13, 2019 11:09 am
Engine size/power: 1.9 TDI (104bhp)

Re: 6 Speed swap and now ECU wont accept 6 speed coding :(

Post by gavzzorz » Thu Jul 15, 2021 1:01 pm

Thanks for the replies guys, feel stupid as i should have just checked it really...

So i got the swap all sorted yesterday and tried to change it in the ECU as i thought you had to, when i got the error 31 i thought the ECU didnt support the change even though i know it has the Injection Duration and SOI maps to support the 6th gear.

I made a map last night with a change i found within the map but before flashing that on i went for the first test drive and it just works...

so for future reference if anyone is doing a 6 speed swap and you have an ECU model/SW 03G906021AQ the Cruse control in 6th just works :)
55 Caddy 1.9tdi ASZ - Refrofitted Cruse, Projectors, HID, Auto Wipers, Auto Lights, Footwell Lights, Highline Display, MFSW, AL Injectors, GTB1752 turbo and 02Q 6 Speed.

Russ74
100BHP+
Posts: 122
Joined: Fri Jul 20, 2018 11:11 pm

Re: 6 Speed swap and now ECU wont accept 6 speed coding [emoji20]

Post by Russ74 » Thu Jul 15, 2021 1:32 pm

I’ve done a 6speed on my 2014 caddy 2.0tdi and it also doesn’t show on the cluster and the cruise doesn’t work in 6th.


Sent from my iPhone using Tapatalk

gavzzorz
Caddy2k Groupie
Posts: 23
Joined: Tue Aug 13, 2019 11:09 am
Engine size/power: 1.9 TDI (104bhp)

Re: 6 Speed swap and now ECU wont accept 6 speed coding [emoji20]

Post by gavzzorz » Thu Jul 15, 2021 2:29 pm

you got VCDS? tried to change the coding within the ECU?
Last edited by Giddy on Thu Jul 15, 2021 7:43 pm, edited 1 time in total.
Reason: removed unnecessary quote of previous post
55 Caddy 1.9tdi ASZ - Refrofitted Cruse, Projectors, HID, Auto Wipers, Auto Lights, Footwell Lights, Highline Display, MFSW, AL Injectors, GTB1752 turbo and 02Q 6 Speed.

Russ74
100BHP+
Posts: 122
Joined: Fri Jul 20, 2018 11:11 pm

Re: 6 Speed swap and now ECU wont accept 6 speed coding [emoji20]

Post by Russ74 » Thu Jul 15, 2021 2:48 pm

I have it goes back to 5 speed


Sent from my iPhone using Tapatalk
Last edited by Giddy on Thu Jul 15, 2021 7:44 pm, edited 1 time in total.
Reason: removed unnecessary quote of previous post

gavzzorz
Caddy2k Groupie
Posts: 23
Joined: Tue Aug 13, 2019 11:09 am
Engine size/power: 1.9 TDI (104bhp)

Re: 6 Speed swap and now ECU wont accept 6 speed coding [emoji20]

Post by gavzzorz » Thu Jul 15, 2021 2:53 pm

you need to do what zu11y/Doc mentioned then, either needs...
- ECU file adjusting by yourself or someone with WINOLS and a way of pulling the MAP with a tool like MPPS/KESSv2.
- ECU from a 6 speed car with the same engine.

i was going down the route of editing my MAP as i have the tools and have been doing so anyway.
Last edited by Giddy on Thu Jul 15, 2021 7:44 pm, edited 1 time in total.
Reason: removed unnecessary quote of previous post
55 Caddy 1.9tdi ASZ - Refrofitted Cruse, Projectors, HID, Auto Wipers, Auto Lights, Footwell Lights, Highline Display, MFSW, AL Injectors, GTB1752 turbo and 02Q 6 Speed.

Russ74
100BHP+
Posts: 122
Joined: Fri Jul 20, 2018 11:11 pm

6 Speed swap and now ECU wont accept 6 speed coding [emoji20]

Post by Russ74 » Thu Jul 15, 2021 2:54 pm

Awesome thank you
So I can use a 2014 touran or Tiguan manual with 2.0 tdi Ecu


Sent from my iPhone using Tapatalk

gavzzorz
Caddy2k Groupie
Posts: 23
Joined: Tue Aug 13, 2019 11:09 am
Engine size/power: 1.9 TDI (104bhp)

Re: 6 Speed swap and now ECU wont accept 6 speed coding [emoji20]

Post by gavzzorz » Thu Jul 15, 2021 3:14 pm

yeh yeh exactly or even other models with the same engine like a Golf. do you know what your ECU model is?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Last edited by Giddy on Thu Jul 15, 2021 7:45 pm, edited 1 time in total.
Reason: removed unnecessary quote of previous post
55 Caddy 1.9tdi ASZ - Refrofitted Cruse, Projectors, HID, Auto Wipers, Auto Lights, Footwell Lights, Highline Display, MFSW, AL Injectors, GTB1752 turbo and 02Q 6 Speed.

Russ74
100BHP+
Posts: 122
Joined: Fri Jul 20, 2018 11:11 pm

Re: 6 Speed swap and now ECU wont accept 6 speed coding [emoji20]

Post by Russ74 » Thu Jul 15, 2021 3:14 pm

Let me have a look when I get home.
I’ll plug in VCDS and report back


Sent from my iPhone using Tapatalk

Russ74
100BHP+
Posts: 122
Joined: Fri Jul 20, 2018 11:11 pm

Re: 6 Speed swap and now ECU wont accept 6 speed coding [emoji20]

Post by Russ74 » Thu Jul 15, 2021 5:48 pm

Here it is
Image
Image


Sent from my iPhone using Tapatalk

Post Reply